Eindelijk

Donderdag 20 November 2014 at 9:34 pm

Okee, de winter is nog niet echt hier, maar gelukkig is de zomer nu eindelijk echt opgehouden! Daar ben ik wel blij om, want ik hou van de herfst en de winter. Het mooie bladerendek als je door herfstige bossen loopt, het kraken van de gevallen bladeren of verse sneeuw onder je voeten of de koude wangen als je binnen stapt.

Maar blijkbaar gaat het sommige mensen hier niet hard genoeg... ze klagen op dezelfde manier als zongenieters in de winter, het is inmiddels overdag tussen de 8 en 14 graden en men doet alsof het 25 graden + is. Ze makken zich gek door nu al te weten dat de winter tegen gaat vallen terwijl men het weer van morgen nog niet eens kan voorspellen. Daar is de site nooit voor bedoeld geweest. Als de site niet een verzamelplaats van mensen die er hetzelfde instaan is, maar een manier om je vooraf over alles druk te maken en jezelf een depressie in te praten dan wil ik daar niet aan meewerken. Ik ga erover denken, maar zoals ik het nu zie doet de site meer kwaad dan goed... en dan zal ik hem of in de  herfst en wintermaanden dicht gooien of gewoon ermee stoppen. Maar daar ben ik nog niet uit. Sorry! Ik weet dat het sommige mensen helpt, maar de reacties in de laatste 2 weken zijn zorgwekkend.

 

And we are off....

Woensdag 22 Oktober 2014 at 11:02 am

Zo... de eerste fatsoenlijke herfststorm zit erop... we zijn van start dames en heren! Op richting de herfst en winter!

PS. volgens het KNMI zou dit jaar wel eens het warmste jaar ooit kunnen worden. Serieus, denken jullie dat alleen maar omdat we en geen winter hebben gehad en omdat het 22 graden was half oktober? Geniaaaaaal! Maar ik zeg er niets van hoor... zit heerlijk uit mijn raam te staren van horizontale regen en kromtrekkende bomen!

 

Gastblog: Zomerdepressie in de media

Woensdag 10 September 2014 at 7:09 pm

Nu de dagen weer korter worden en de temperatuur langzaam gaat dalen, leeft een deel van de Nederlandse bevolking weer helemaal op. Het blijkt namelijk dat 1 op de 1.000 mensen last heeft van een zomerdepressie en 1 op de 300 van een zomerdip, de lichtere variant. Dit zijn toch nog behoorlijke cijfers, maar hoe kan het dat hier zo weinig aandacht voor is?

Hart van Nederland
In een item in Hart van Nederland wat op 30 augustus j.l. werd uitgezonden, probeert presentatrice Gallyon van Vessem de zomerdepressie uit de taboesfeer te halen. Ze heeft zelf veel last van de zomerse dagen en praat in dit item met enkele ervaringsdeskundigen. Ook ik mocht als psycholoog iets vertellen over het hoe en wat van een zomerdepressie. In de zomer wordt veelal verwacht dat je blij bent, van het mooie weer geniet en erop uit gaat. Hierdoor ontstaat bij sommige mensen juist een onrustig gevoel. Het vele (zon)licht zorgt bovendien voor een onveilig gevoel. De knusheid van de herfst en winter wordt gemist, waarbij je je terug kunt trekken in je huis. Als je ook nog eens moeite hebt met hoge temperaturen, is een zomerdip snel ontstaan. Door de korte nachten kun je moeite hebben met slapen, waardoor je een vermoeid gevoel krijgt. En vermoeidheid versterkt je somberheid alleen maar.

Stressvolle verwachtingen
Zoals ik al eerder schreef, wordt er vaak verwacht dat je in de zomer op je best bent. Als dit juist niet zo is, kan dat een hoge mate van stress opleveren. Ook de sociale druk is in de zomer hoog. Uitnodigingen voor allerlei sociale buitenactiviteiten zoals barbecues, terrasjes of naar het strand komen binnen. Maar als je last hebt van een zomerdip en niet graag buiten bent in de zomer, zijn dit activiteiten die je liever afslaat. Doordat het contrast met de vele blije mensen op straat zo groot is met je eigen gevoel is een vraag als: “Is er iets mis met mij?” snel gesteld. Een zomerdepressie wordt vaak afgedaan als “aanstellerij” of “aandacht vragen”. Dit komt omdat aan licht vaak alleen maar goede eigenschappen worden toegedaan en aan donker juist slechte eigenschappen. Licht zou goed voor ons zijn en geeft ons vitamine D. Maar zo zit het dus niet voor iedereen. Er zijn veel mensen die juist floreren bij koud en/of donker weer, oftewel bij het najaar en de winter. Een zomerdip of een zomerdepressie is dus zeker geen aanstellerij!

Meer lezen?
Wil je nog meer lezen over zomerdepressie of het item nog eens terug kijken? Kijk dan op mijn zomerdepressie pagina: http://www.licia.nl/zomerdepressie.

Deze blog is geschreven door Delicia Schaap (van Licia)

 

De media zoekt ons ;-)

Vrijdag 15 Augustus 2014 at 7:26 pm

Inmiddels zijn er steeds meer mensen die er hier, maar ook op andere plekken voor uit komen dat een gezonde weerstand voor de zomer helemaal zo gek nog niet is. Vanavond een item in Hart van Nederland! Met een oproep naar mensen die zich herkennen in dit verhaal!

Wel je ermee op tv: hart@sbs.nl

Wel de site even noemen, zet ik de ventilator op de server ;-)

 

Winter is coming...

Donderdag 31 Juli 2014 at 9:04 pm

Met dank aan Nap, maar Nederland is er weer klaar voor! Pepernoten!!! Dan zullen de rookworst, snert en warme choco wel snel volgen :D Verdomt... die laatste ligt ook al in de supermarkt!

 

Ohhhh.... vrouwen...

Dinsdag 29 Juli 2014 at 10:14 pm

De Belgen hebben er ook last van... een fijne zomerdepressie! Maar blijkbaar zijn het wel alleen de Belgische vrouwen! De redenen zijn nogal vreemd:

  • Bij mama's kunnen reizen en de opvang van de kinderen hen zorgen baren
  • Meer tijd doorbrengen met je partner als je relatieproblemen hebt, kan erg stresserend zijn.
  • Wie zich vaak eenzaam voelt en weinig sociale contacten heeft, kunnen de zomermaanden een uitdaging vormen. Deze warme, zonnige periode kan lang duren als je niemand hebt om je zomerse ervaringen mee te delen.
  • Als je complexen hebt over je uiterlijk, dan is deze periode het moeilijkst om jezelf weg te stoppen achter een dikke laag kledij.

Volgens mij stappen ze over nogal wat andere punten heen... maar ja... het blijft een belgisch opinieblaadje! :D

 

Gniffel...

Donderdag 17 Juli 2014 at 2:33 pm

Godzijdank zijn er ook betrouwbare bronnen die ons in 7 redenen uitleggen waarom het warm is:

"Vandaag is het warm weer. Wij zetten voor u zeven redenen op een rij waarom het warm weer is.

1. Het is zomer.

2. Het is zonnig.

3. Er is weinig bewolking."

(dankbaar voor de gulle lach van de speld!)

 

pfffff...

Dinsdag 08 Juli 2014 at 9:42 pm

Het KNMI kopte "Juni was vrij warm en zonnig" omdat het 0.6 graden warmer was dan gemiddeld, maar er is ook 11 mm (11 liter per vierkante meter) minder aan regen gevallen (dus droger en het viel in maar een paar buien) en er is ruim 25 uur meer zon geweest (dat is dus 3-4 meer dagen zon)! Dus ze hebben gelijk hoor, maar vrij warm en zonnig... het is gewoon zomer! Dan heeft de natuur het moeilijk, er is minder regen, het is warmer, de droogte gaat aantrekken en vooruitkijken werkt ook niet want Juli zal ook wel vrij warm en zonnig worden... sterker nog, ik durf de gok voor Augustus ook wel aan! :D

 

Nieuwe wijn, oude zakken...

Vrijdag 06 Juni 2014 at 12:10 pm

Vond een kort interview met een psycholoog online:

"De zomer kan een bedreigende omgeving zijn, waarin niets afgebakend is. En als je om je heen al die vrolijkheid ziet, kan dat soms niet matchen met het gevoel dat je hebt. Bovendien kunnen sommige mensen slecht slapen door de korte nachten. Een verstoorde nachtrust of bioritme kan tot depressie leiden. "

Een wat ouder interview, maar sinds een aantal jaren is er ook vanuit de medische hoek aandacht voor 'ons probleem'. We zijn gewoon omgekeerde winterdippers :D

 

Huishoudelijk regelement?

Maandag 02 Juni 2014 at 12:04 pm

In reactie op een aantal reageerders op dit blog heb ik ineens de neiging om een huishoudelijk regelement op te stellen! Ga ik niet doen, maar we moeten wel even uitkijken dat de reacties niet radicaliseren en dat er een vorm van kampen komen.

Even 1 ding duidelijk uitleggen: "Dit weblog is een stil protest tegen de wereld die gek is geworden! We hebben geen winter meer, herfst en begin van de lente zijn ineens stormseizoenen, de waterstand stijgt en de zomer is niet te harden!"

Het is niet mijn doel (en hopelijk ook niet van de mensen die hier reageren) om de zongenieters voor gekken of mentaal minderen te onderschrijven. Het is niet mijn doel om een zomer met alleen maar regen of temperaturen van 10 graden en lager op te hemelen. We delen deze aardkloot samen en iedereen mag zijn mening hebben en respectvol uitdragen! Dat kan hier of ergens anders, maar zolang het hier gebeurd dan gebeurt het respectvol. Ik heb de laatste tijd de discussie een beetje laten lopen hopend om zelfcorrectie, maar als dat dan benoemd wordt en mensen beginnen te bekvechten dan houdt dat op. Dus vanaf nu ga ik niet eens meer iets opmerken maar gelijk blokken! Het is hier geen democratie op dit blog... dat is nooit beloofd en zal ook niet gebeuren! Dus dan kunnen we maar beter daar eerlijk in zijn... respectvol!

 

Tijdelijke verlichting

Dinsdag 20 Mei 2014 at 2:43 pm

Het is opmerkelijk om te merken dat mensen af en toe helemaal het pad verliezen als het gaat om het weer! De natuur liep al bijna 2 maanden vooruit dit jaar... en nu is men verbaasd dat er na een periode van zon en hitte ineens de natuur probeert te compenseren

"Het KNMI waarschuwt voor gevaarlijke weersomstandigheden later op de middag. Verspreid door het hele land kan het gaan onweren en mogelijk valt er ook hagel. Het weerinstituut heeft daarom code geel (mogelijk gevaarlijk weer) afgegeven voor het hele land."

 

Zomertijd...

Maandag 31 Maart 2014 at 1:21 pm

Helaas... de zomertijd is dodelijk, kost veel geld en we hebben er niets aan... tenminste, volgens de rekenkamer!

 

Foutmelding

Maandag 24 Maart 2014 at 11:20 pm

Op een of andere manier kan je momenteel even niet reageren op berichten... ik ga uitzoeken wat er aan de hand is! Prozac

 

Winter?

Maandag 03 Maart 2014 at 11:18 pm

Volgens de KNMI was het de afgelopen periode een winter! Blijkbaar heb ik dat dan even gemist:

De afgelopen winter was op één na de zachtste sinds het begin van de metingen in ons land in 1706. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur over de maanden december, januari en februari 6,0 graden tegen 3,4 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010).

Winter is toch als het vriest, sneeuwt, etc... ? Of heb ik het nu verkeerd begrepen?

 

Gelukkig 2014...

Woensdag 01 Januari 2014 at 11:29 pm

Hoewel het nieuwe jaar is begonnen en we midden in de winter zitten is het buiten iets te warm. Het KNMI vertelde het al:

Het afgelopen jaar was vrij koud met relatief weinig neerslag en meer zon dan het langjarig gemiddelde. Het jaar eindigt met zeer zacht en onstuimig weer.

Ik wens iedereen een heel fijn, rustig, niet overdreven warm en mooi jaar!