« Er is steun! | Home | Hot nieuws? »

Interviewtje...

Zaterdag 25 April 2009 at 11:19 am. Af en toe valt het oog van de reguliere media op de site en dan krijg je een een fijn vragenlijstje voor de website. Waar ik natuurlijk graag aan meewerk... wat ik geantwoord heb? Kijk maar... tenzij je het liever leest in een analoge papieren vorm :D

Vragenlijstje:

Ik ben een hij, verder laat ik e.a. graag in het midden, het gaat niet om mij op de website, maar de manier waarop mensen kijken naar het weer en de invloeden daarop op het gros en op een kleinere groep in de samenleving. Daarnaast spotten we er natuurlijk ook mee!

At 09:46 24-4-2009, you wrote:

4. Probeer eens in het kort uit te leggen wat je zo vreselijk vindt aan de zomer.
Ik heb niets tegen de zomer, maar ik vind de reacties van mensen op de zomer overtrokken. De natuur kent momenteel nog 4 seizoenen (al is de winter zwaar ondervertegenwoordigd door de milieuproblemen). De schoonheid van de natuur ligt in alle seizoenen en niet alleen op de momenten dat de temperatuur boven de 20 graden komt. Ik vind voornamelijk de manier waarop mensen dat manifesteren zo overdreven. Verder ben ik zelf een wintermens. Ik vind het weer pas interessant als het iets doet. Dus regen, wind, sneeuw, storm etc... dan is er weer!

5. Zijn die punten echt zo onoverkomelijk dat je niet naar buiten wilt bijvoorbeeld?
Voor mij niet. Gelukkig! Maar er zijn grote groepen mensen waar dat wel voor geld. Mensen met een formeel vastgestelde zomerdepressie (gelijk aan een winterdepressie die algemeen WEL geaccepteerd is) of mensen met een lichtallergie! Maar aan die mensen wordt niet gedacht, want dat is maar een kleine groep. Terwijl als half nederland aan de lichttherapie zit omdat het winter is en vroeg donker is dat normaal! Vreemd!

6. Wat kan er achter die afkeer zitten? (Sociale) angst? Of bijvoorbeeld gauw benauwd? Je voelt je verplicht om mee dingen buiten te doen? Ontbreken van sociaal netwerk? Depressief aangelegd?
Dit is een beetje koude grond psychologie natuurlijk! Twee uit het rijtje zijn de geijkte punten. Het ontbreken van een sociale omgeving? Het antwoord is nee, voor zover ik voor mezelf kan spreken maar ook lees uit de reacties op de site hebben we net zo'n goede sociale omgeving als de rest van de wereld. Vraag je je dit ook af bij iemand met een winterdepressie? Knap stigmatiserend om zo de vraag te formuleren.

Ik denk dat de fysiek aspecten (astma, hooikoorts, leeftijd of andere allergieën) wel een rol kunnen spelen. Zeker als het in Nederland warm is het voor astma patiëen op de dagen met een hoge luchtvochtigheid een probleem!  Toch weet ik niet of dat de voornaamste reden is. Daarvoor zou je eens rond kunnen informeren op de website.

7. Hoe uit zich jouw afkeer tegen de zon en de zomer?
De groepsmentaliteit dat als de zon schijnt je gelukkig wordt en dat als het zomer is alles goed komt. Ik denk dat beide met jezelf te maken hebben. Ik vind de zomer het seizoen van de overlast (iedereen blijft tot laat buiten zitten en is vaker aangeschoten of de verziekt de buurt met een bbq lucht). Maar als amateur fotograaf vind ik het een heerlijk seizoen om de rust de natuur te observeren. Iets wat ook in de winter kan,  maar in de herfst riskant is voor de apparatuur.

8. Zit je in de zomer liever binnen of buiten? Wat doe je dan binnen? Wat doe je buiten, als je in de zomer buiten bent?
Binnen! En dan ben ik gewoon aan het werk, tv kijken of aan het lezen!

9. Heb je een voorbeeld van dat je tegen je zin naar buiten moest of dingen moest doen in de zomer?
Nee!

10. Heb je een hekel aan veel mensen buiten op straat en veel lawaai?
Dat is een aspect bij iedere vorm van depressie, een lagere tolerantiegrens volgens mij.

11. Heb je een hekel aan warmte?
Ja, ik ben een wintermens. Ik voel me fysiek beter bij temperaturen rond de 12-13 graden!

12. Wat doe je het liefst in de zomer?
13. Wat doe je het liefst in de herfst en winter?
Van alles! Het is niet zo dat ik mijn leven laat bepalen door het seizoen. Mijn sociale netwerk gaat gewoon door en daar ga ik ook leuke dingen mee doen, ongeacht het weer of seizoen.

14. Is een zomerdepressie een kwaal die serieus genomen moet worden? Waarom?
Ik denk dat iedere vorm van depressie serieus genomen moet worden. En voor degene die het overkomt en door het netwerk daarom heen. Vind de vraag nogal raar... het is toch zo dat alle problemen serieus genomen moeten worden?

15. Voel je je serieus genomen als je met je klachten of voorkeur voor de dag komt?
Helaas niet, onze maatschappij vind dat als het zonnetje schijnt er geen problemen meer (mogen) zijn. Dat is bekrompen, maar waar.

16. Heb je contact met lotgenoten? Is er veel onbegrip?
Er zijn meer mensen die er zo over denken. Een paar vaste gasten op de website en op de hyves. Maar het is een kleine groep mensen die zichzelf wel redden... gok ik :D

Even ter aanvulling. Ik ben zelf niet gediagnoseerd als depressief. Ik gebruik ook geen middelen daarvoor en volgens mij spreek ik ook namens de vaste bezoekers van de website. Ik zou het meer beschrijven als een zomerdipje! Maar we reageren wel op de algemene mening dat zomer goed is en winter (tenzij je kan schaatsen) slecht.

Ik plaats de antwoorden ook op de website en mogelijk dan de vaste bezoekers nog wat kunnen toevoegen!

Greetz, Prozac

Heel hartelijk dank voor de medewerking! Wie weet komt er door dit artikel wat meer begrip voor mensen met een zomerdip of zomerdepressie!
Graag gedaan en ik hoop het!

zes reacties

erica

goed gedaan! en blijkbaar lezen meer mensen het forum, maar reageren niet. of doen ons dus af als kul.
ik ben erg blij met het forum, want waar kun je je anders afreageren?
en ik ben ook blij om nog een andere reden vandaag: EINDELIJK REGENT HET EEN KEERTJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

erica (E-mail ) - 26-04-’09 09:28
vera

Heel goed! Precies zoals het is, tenminste zoals ik het voel. Je beter voelen bij lagere temperaturen, benauwd zijn bij warm weer met veel stuifmeel in de lucht of een hoge vochtigheid, lawaai op straat, overdreven reacties op een graadje warmte meer en mensen die een gebaar maken alsof je getikt bent als je zegt dat je meer van de koele jaargetijden houdt. Heel irritant. En dan natuurlijk de zorgen over ons klimaat.

De vraag: wat doe je in de zomer en wat doe je in de winter, is belachelijk gewoon. Hetzelfde! Alleen kan ik dat in de zomer niet allemaal doen, omdat ik verplicht buiten moet zitten niks doen en naar de vogels luisteren (excuus aan deze prachtige zangers, ik geniet zeer van ze). Ik ga me vervelen, voor lezen is het buiten te lawaaierig, dus maar weer naar binnen om dingen te doen die ik leuk vind of me in mijn boek te verdiepen.
En dan die depressie, sociale armoede, hoe haalt men het in zijn hoofd? Niets van waar. Heb ritsen kennissen en vrienden met wie ik regelmatig dingen onderneem, voel me niet eenzaam en ben al helemaal niet depressief. Wel voel ik me overprikkeld door de eindeloze hoeveelheid licht in de zomer. Alsof die zon gewoon niet éven uit kan. Dat uit zich niet in lichamelijke ongemakken (of het moet die idiote zomertijd zijn die ze ingesteld heben en waar ik vreselijk moe van wordt), maar wel in grote zonnebrillen. Ben blij als het in augustus weer eens donker is als ik ga slapen.

Maar dit vond ik wel de beste zinsnede uit het interview: weer is pas weer als het iets doet! Helemaal mee eens. Geef mij maar een beetje relief in het weer. En wat de warmte aangaat: zeg, wij mensen zijn toch geen kasplantjes die alleen kunnen gedijen bij hoge temperaturen? Kom op zeg. Ik vind het bijna zielig, zoals de meererheid van de mensen reageert op een streepje zon. Misschien moeten we hem weer gaan aanbidden, zoals vroegere culturen deden.
Hè, dit lucht weer even lekker op, en ook het vooruitzicht dat er vandaag een lekker fris en koel buitje zou kunnen komen.

vera (E-mail ) - 26-04-’09 09:50
Nathalie

Ik sluit me er helemaal bij aan.Heel goed.Vooral dat ene zinnetje klopt helemaal.De maatschappij vindt dat er geen problemen (meer) horen te zijn als het zonnetje schijnt.Ja,hallo!…..ik kan als het regent net zo goed een goed humeur hebben,en als de zon schijnt kan ik ook evengoed een pesthumeur hebben.Dat heeft totaal niks met het weer te maken,maar over hoe ik op dat moment in mijn vel zit.

En dat de zomer het seizoen van geluidsoverlast is is helemaal waar.Winter is rust! Maar als je zegt dat meer van herfst/winter houdt ipv lente/zomer of liever stamppot eet dan een stukje vlees van de bqq of liever op vakantie naar Finland gaat ipv Turkije wordt er gereageert of je alles wel op een rijtje heb! Of “nou dat hoor je niet vaak“Oh nee,gaat dan eens googlelen dan kom je er wel achter.Ik kan ook mensen die er net zo over denken,maar het niet toe durven geven.

En dat zinnetje over die lichtallergie komt me ook heel bekend voor.Heel veel mensen hebben een zon/licht allergie,maar daar wordt wenig tot geen aandacht aan besteed ömdat het toch een kleine groep is”.En dat terwijl in de winter half Nederland aan de lichtterapie is omdat het dan vroeg donker is.Erg kortzichtig.Aan welke vorm van depressie dan ook hoort aandacht aan besteed te worden en serieus genomen te worden.

Nathalie - 26-04-’09 10:51
Prozac

Dank voor de bijval… nu de bladen in de gaten houden :D

Prozac - 27-04-’09 21:35
erica

Nou, het frisse NORMALE regenweer was helaas van korte duur. Een dagje door de regen fietsen en genieten en erwtensoep maken…en toen was het weer over..
De koolmeesjes zijn ook niet blij met dit te warme voorjaar. Net als vorig voorjaar, kwamen de rupsen ( hun voedsel) veel te vroeg uit. Geen eten dus en veel doodgegaan. Ook veel rupsen trouwens, want het loof van de bomen was nog niet volgroeid. Dat is hun eten dus, ook veel dood.
En de meute maar lolbroeken op de terrassen…yuk!
Blijf morgen binnen, laat de koningin maar in looppas voorbijgaan..

erica - 29-04-’09 14:52
Prozac

En inmiddels weet ik dat er nog 2 mensen meewerken aan het artikel… spannend! :D

Prozac - 06-05-’09 15:53


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spamberichten en gezeik tegen te gaan kan je nog maar 5 dagen reageren op berichten.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.