« Natte voeten? Natuurl… | Home | Nog even boven water.… »

Weer in de Sp!ts!

Dinsdag 16 Juni 2009 at 1:47 pm.

Ooit... in een ver verleden (21-Apr-07) kreeg ik een verzoek om een vragenlijst van de Sp!ts in te vullen... gedaan en daarna nooit meer iets gehoord... maar wonderwel... vandaag een nieuw verzoek.... Dus hierbij:

* Wie bent u, wat doet u, waar komt u vandaan en mag ik de onbehoorlijke vraag naar uw leeftijd stellen?
Ik ben een jongeman van eind dertig die zich mateloos irriteert aan de algemene opvatting dat mooi weer per definitie zonnig is met een temperatuur van boven de 20 graden en dat combineert met een interesse voor het weer. Dat is mijn enige kwalificatie voor het onderhouden van zomerdepressie.net.

* Wat is een zomerdepressie precies?
Geen idee! Flauw antwoord, maar er zit een kern van waarheid in. Net als iedere depressievorm is het een reactie op omstandigheden. In dit geval de zomer. Maar voor zover is een zomerdepressie niet formeel medisch onderkend en bij mij is het meer een irritatie dan een echte depressie!

* Hoe uit zich dat bij u?
* Wat is uw grootste ergernis?
Bij mij uit zich dat in een irritatie over de reacties van mensen op de zomer die ik totaal overtrokken vind. De natuur kent momenteel nog 4 seizoenen (al is de winter zwaar ondervertegenwoordigd door de milieuproblemen). De schoonheid van de natuur ligt in alle seizoenen en niet alleen op de momenten dat de temperatuur boven de 20 graden komt. Ik vind voornamelijk de manier waarop mensen dat manifesteren zo overdreven. Verder ben ik zelf een wintermens. Ik vind het weer pas interessant als het iets doet. Dus regen, wind, sneeuw, storm etc... dan is er weer!

Het heeft ook met de luxemaatschappij te maken. Mensen vinden iets pas gezellig als het warm en zonnig is. Als ze buiten kunnen zitten of we verzinnen daar hulpoplossingen voor. De afgelopen 4-6 jaar zijn we er steeds meer van overtuigd geraakt dat wij (de mensheid) de wereld aan het slopen zijn. Er worden veel initiatieven genomen om e.a. een halt toe te roepen, maar de 'genietende mens' gaat wel gewoon een terrasverwarmer kopen. Eén terrasverwarmer zorgt voor 4 ton CO2-uitstoot per jaar, evenveel als een autorit van 25.000 kilometer. (bron: GroenLinks Arnhem).

Veel mensen hebben het idee dat de 'mooie' zomers de laatste jaren te 'danken' zijn aan de klimaat verandering. Maar beseffen zich niet dat het een klimaatverandering niet alleen betekend dat er warmere en drogere lentes en zomers komen, maar ook heftigere schommelingen. Dus meer stormen, meer neerslag en daardoor mogelijker nattere zomers etc. Die onwetendheid vind ik onvoorstelbaar, maar

* Hoe kwam u erachter dat u aan een zomerdepressie 'leed'?
* Wat zijn de gevolgen voor u?
* Is er iets aan te doen?
* Wordt zomerdepressie medisch herkend?
* Zijn er medicijnen voor, of kan het alleen door persoonlijke acties
worden verholpen/in de hand worden gehouden?
* Bestaat er een specialist op dit gebied?
Deze vragen gaan over de medische achtergrond. Er is een verschil tussen medisch depressief en voor mij een verlangen naar kouder weer. Ik kan voor mezelf zeggen dat ik niet medisch depressief ben, maar ik maak me wel oprecht zorgen over de verandering in het milieu, de overdreven vreugde om mij heen over het begrip 'mooi weer' en inderdaad de irritatie over datzelfde 'mooie weer'. Voor mij is het vaak een 'state of mind'!

Maar er zijn grote groepen mensen waar dat wel voor geld. Mensen met een formeel vastgestelde zomerdepressie (gelijk aan een winterdepressie die algemeen WEL geaccepteerd is) of mensen met een lichtallergie! (http://www.cpld-vereniging-ons-licht.nl/ ) Maar aan die mensen wordt niet gedacht, want dat is maar een kleine groep. Terwijl als half Nederland aan de lichttherapie zit omdat het winter is en vroeg donker is dat normaal! Vreemd!

* Merkt u dat een site als zomerdepressie.net in een behoefte voorziet?
Ja! Het is een kleine groep vast bezoekers, maar dat is een trouwe groep! De mensen die de site bezoeken zien het net als ik als een uitlaatklep voor de opbouwende frustratie over het gedrag van de goegemeenschap!

* Lijden veel mensen eraan, dat u weet?
Hierover zijn mij geen cijfers bekend!

* Is het een miskend probleem? Waarom?
Ik denk het wel, onbekend maakt onbemind etc

* Stuit u op veel onbegrip?
Ja, de indoctrinatie van het gedachten goed dat een mooie dag een warme zonnige dag is wijdverspreid en zogauw je daarvan afwijkt is er standaard onbegrip. Hetzelfde geld voor het niet kijken naar Idols, de Lama's en Pouw en Witteman.

* Snapt u de mensen een beetje, die niet begrijpen dat er mensen zijn die niet van zon, zomer en hoge temperaturen houden?
Jazeker! Ik snap ze wel, maar ik deel hun mening niet! Net zoals zij de mijne niet delen! Dat mag natuurlijk!

* Wat zou er moeten gebeuren, volgens u?
Geen idee. Ik ben geen medicus, econoom en geen volksmenner. Ik ben een observator. Ik zie dingen die ik beschrijf met een cynisch ondertoontje... dat dan weer wel!

* Wat zijn tips voor mensen die met hetzelfde probleem kampen?
Eigenlijk niet! Zorg voor voldoende slaap en preferabel een gekoelde slaapkamer! Dan kom je een heel eind!

* Kijkt u uit naar de winter?
Jazeker, nog maar een paar maandjes! :D

Even ter aanvulling. Ik ben zelf niet gediagnoseerd als depressief. Ik gebruik ook geen middelen daarvoor en volgens mij spreek ik ook namens de vaste bezoekers van de website. Ik zou het meer beschrijven als een zomerdipje! Maar we reageren wel op de algemene mening dat zomer goed is en winter (tenzij je kan schaatsen) slecht.

Ik plaats de antwoorden ook op de website en mogelijk dan de vaste bezoekers nog wat kunnen toevoegen!

drie reacties

erica

En wordt het nu ergens gepubliceert, zodat de meute eindelijk iets zinnigs te lezen krijgt over die “heerljke“zon?
En over dat interview van het AD (?) hoor ik ook niets meer….
Vandaag weer onderduiken…yuk!
Zondag de langste dag jongens!!!! En dan aftellen, jippieeeeeeeeeeeee!!!!!!!

erica - 17-06-’09 09:34
Prozac

Over het eerste interview van het ND hoor ik inderdaad weinig meer! Waarschijnlijk heb ik teveel gevloekt toen ik de vooruitzichten zag :D

Prozac - 17-06-’09 11:05
erica

Owww…vanaf dinsdag gaat het fout! Onder onze stenen duiken dus..
En die Timomofeef maar brallen: Het weer wordt BETER!
Nee oen, het weer wordt WARMER, das heeeel wat anders…
voor ons dan…maar ja, wie houdt daar nu rekening mee…zucht..

erica - 21-06-’09 09:40


(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om spamberichten en gezeik tegen te gaan kan je nog maar 5 dagen reageren op berichten.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.